ZIN – A pilot in the city

8 april 2021

“Alles bedraagt risico’s, niets is gemakkelijk. Je moet echt nauwkeurig zijn en weten wat je doet. Elke fout kan namelijk fataal zijn.”, aldus Jean-Claude, kraanbestuurder van het ZIN-project.

Een job als kraanbestuurder is geen sinecure. Integendeel. Niet alleen moet je beschikken over een schitterend ruimtelijk en technisch inzicht waarbij dieptes en afstanden correct ingeschat moeten worden, maar ook een goed beheer van de risico’s is een absolute must. De verantwoordelijkheid is enorm en elke foute inschatting kan fataal zijn.

Jean-Claude, kraanbestuurder van het ZIN-project, heeft dit tijdens de ontmantelingsfase elke dag in levende lijve ondervonden. Dagelijks startte hij zijn dag met een klim van maar liefst 115 meter. Vanop deze immense hoogte ziet hij vanuit zijn cabine hoe de stad zich onder hem uitstrekt. Kranen worden soms ook van de begane grond bestuurd, maar door de enorme omvang van het project, is een goed zicht op de uitspringende kernen van cruciaal belang.

Terwijl de kraanbestuurder de instructies volgt van een collega op de begane grond, worden containers en andere zware objecten gehesen en getild en op de juiste plek terug neergezet. 

Tijdens de ontmantelingsfase van het project, die bijna op zijn einde loopt, scheidde Jean-Claude onder andere het aluminium van het beton voor de recyclage ervan tot nieuw hoogwaardig beton. Wil je meer weten over het hergebruik van het nieuwe beton in het ZIN-project? Lees het op de website van ZIN

Kraanbestuurder is dus niet zomaar een job. Het is een beroep waarvoor je passie, een grote portie lef en niet te vergeten een goede conditie nodig hebt. Bedankt aan Jean-Claude en alle andere kraanbestuurders van Befimmo’s werven voor hun dagelijkse toewijding!

Benieuwd hoe een werkdag van Jean-Claude eruitziet? Bekijk dan onderstaande video! (Opgelet: niet geschikt voor kijkers met hoogtevrees!)

Bedankt aan Karine Dana voor de geweldige beelden!

Ben je benieuwd naar meer verhalen of de vooruitgang van het ZIN-project? Lees alles op zin.brussels of check onze laatste nieuwsbrief !