ZIN in dialoog met de noordwijk

2 juni 2023
Creatieve werfafsluiting ZIN-project feestelijk gevierd

Op woensdag 31 mei openden de studenten van de Sint-Lukas academie feestelijk het resultaat van hun samenwerking met Befimmo en vzw The City is our Playground: de creatieve invulling van een deel van de werfafsluiting van het ZIN-project. Doorheen het participatief project vertaalden de studenten hun visie op de Noordwijk naar een kunstwerk. Hun canvas? De werfafsluiting van ZIN.

Eind 2022 startte de samenwerking. Op verschillende manieren zochten de drie partijen naar een manier om in dialoog te gaan met de Noordwijk. Met het principe van ‘stad maken’ wil ZIN open zijn naar de wijk en opgenomen worden in het bestaande stedelijke ecosysteem. Terwijl The City is our Playground gemeenschapsintegratie in de stad wil bevorderen via creatieve participatieve activiteiten. Samen vonden zij in Sint-Lukas academie een partner voor dit participatieve traject: een leerplan dat de link wil leggen met de Noordwijk en gemotiveerde studenten.

      

De dialoog tijdens het proces

In de eerste fase van het participatieve traject gingen de leerlingen zelf aan de slag rond het thema van de Noordwijk. Tijdens een wijkwandeling fotografeerden ze de karakteristieken die ze verbonden aan de wijk en later boetseerden ze hun favoriete gebouw na in klei. In een tweede fase, vanaf april 2023, werkten de studenten doorheen drie creatieve workshops hun ideeën en visies rond de Noordwijk uit in een collage. Tijdens de eerste workshop maakten zij kennis met Befimmo en gingen ze aan de slag met het verzamelde beeldmateriaal. De tweede workshop stond in het teken van vormen en lijnen uit de wijk, waarbij ze met rode verfstiften de contouren uittekenden. Ten slotte schreven de studenten tijdens de laatste workshop een persoonlijke brief gericht naar de Noordwijk. De meest sprekende woorden en zinnen uit die brieven integreerden ze in de finale collage.

               

De feestelijke inhuldiging

Het resultaat van dit creatieve proces, een collage met beelden, woorden en contouren, werd uiteindelijk op de werfafsluiting van ZIN bevestigd en feestelijk gevierd met een vernissage op 31 mei. Studenten, ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden werden uitgenodigd om een mini-expo over het proces te bezoeken en bewonderden samen het eindresultaat ter plaatse. Een feestelijk moment dat uitdaagde tot reflectie over het kunstwerk, het proces en de visie van de studenten op de Noordwijk.