ZIN op La Une

7 december 2020
Op zondag 6 december heeft La Une een reportage uitgezonden rond circulariteit in de bouw tijdens hun nieuwsuitzending van 19u.

Op zondag 6 december heeft La Une een reportage uitgezonden rond circulariteit in de bouw tijdens hun nieuwsuitzending van 19u.

Onze collega Martine Rorif werd hiervoor geïnterviewd met betrekking tot de ZIN-werf in Brussel.

Circulariteit als basisprincipe

"Bij Befimmo hebben we het niet meer over afbraak maar over ontmanteling : 30.000 ton afgebroken beton zal hergebruikt worden in het nieuwe beton van het ZIN-project", legt Befimmo's COO, Martine Rorif, uit. Het beton dat ontmanteld wordt van de huidige WTC-torens wordt omgevormd tot granulaat op de Brusselse ABR-site (gelegen in de buurt van de werf van het ZIN-project). Het wordt geanalyseerd om de kwaliteit te controleren en wordt vervolgens verwerkt in het nieuwe beton dat op de ZIN-werf wordt gemaakt voor de nieuwe constructie.

Circulariteit is een zeer belangrijk aspect van ZIN. Het bestaande gebouw wordt maximaal benut. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen blijven behouden, wat wel wordt afgebroken krijgt een nieuw leven. Het circulaire denken is niet enkel gestoeld op recupereren en certifiëren, het wordt ook zeer toekomstgericht opgevat in een langetermijnvisie voor het gebouw. De neutrale opbouw zal ervoor zorgen dat binnen éénzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers ingericht kunnen worden. ZIN is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag maar zal ook aangepast kunnen worden aan de noden van morgen.

Je kan het volledige reportage hier terugvinden.