Woord van de Voorzitter en de CEO

Voorzitter en de CEO

Open minds, open spaces:
een nieuwe identiteit, veel meer dan woorden.

Deze evolutie is het uitwendig teken van een grondige evolutie in onze manier van zakendoen, die enkele jaren geleden al werd ingezet.

Op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, heeft het hele team zich toegelegd op een proactieve denkoefening rond de belangrijkste maatschappelijke kwesties op ons werkgebied. Dit leidde tot de bepaling van de strategische doelstellingen ter zake: een milieuvriendelijke mobiliteit, de geslaagde inpassing van de gebouwen in de stedelijke omgeving, werkruimtes die sporen met de nieuwe werkwijzen, verdere dialoog met al onze betrokken partijen, een voorbeeldrol die bijdraagt tot een positieve evolutie van de samenleving en een relevant gebruik van de hulpmiddelen, volgens de milieuvriendelijke ontwerpprincipes en de principes van de kringloopeconomie in elke fase van de levenscyclus van de gebouwen. Bij deze aanpak hoort een doelgericht streven naar innovatie, om zo vooruit te lopen op de behoeften en verwachtingen van onze huurders en gebruikers.

Onze huurders krijgen zelf te maken met een snelle evolutie van hun bedrijfsmodel. Wij willen luisteren naar hun verwachtingen op het vlak van flexibiliteit, toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, faciliteiten en diensten, deelname aan een gemeenschap, multifunctionaliteit, milieuzorg, … allemaal thema’s waar we allemaal gevoelig voor zijn.

Bewust van deze uitdagingen, huurders  kiezen daarom nu een vastgoedpartner die ze oplossingen kan bieden, die verder gaan dan gewoon een gebouw kiezen. Befimmo is die partner. 

Ons nieuw logo, met een venster dat wijd openstaat op de buitenwereld, geeft de wisselwerking weer tussen het team van Befimmo en de wereld waarin het optreedt. Dat is de – zeer motiverende – realiteit van ons bedrijf.

Het bewijs wordt geleverd door ons strategisch partnerschap met Silversquare, de grootste Belgische operator in coworkingcentra. Over de snelle ontwikkeling van het coworkingmodel kan geen twijfel bestaan. Dat geldt zowel voor de bedrijven die partij willen trekken van een netwerkdynamiek en van innovatief denken, als voor de ‘self employed’, de starters en de kleine ondernemingen. Zij zullen meer en meer ontdekken dat hun isolement verbreken en in gemeenschap werken ze heel wat toegevoegde waarde biedt. 

Als operator in coworking, verbonden aan een specialist en voortrekker in de invoering van het model in België, positioneert Befimmo zich op deze nieuwe en sterk groeiende markt, onderscheidt zich van de concurrentie door de knowhow in de animatie van gemeenschappen en versnelt haar ontwikkeling naar wat het kantoor van morgen zal zijn. Een eerste locatie van 4.000 m² opent de deuren in april 2018 in Brussel. Het is ingericht in ons Triomf-gebouw, dat uitgekozen werd voor zijn uitstekende ligging in de buurt van de Brusselse universiteiten en van het gloednieuwe Chirec-ziekenhuis. En de volgende locaties zijn al in voorbereiding, om zo onze huurders en onze toekomstige klanten binnenkort een netwerk te kunnen aanbieden. Laten we het ook hebben over onze actie in de vereniging Up4North (www.labnorth.be), waarvan Befimmo een van de actiefste initiatiefneemsters is. Deze vereniging moet de Noordwijk een nieuwe impuls geven. Geleidelijk maar aanzienlijk evolueert deze wijk  van ‘klassieke multifunctionele kantoren’ naar een meer bruisende en multifunctionele wijk. Er werd een ruimte geopend, met de naam Café North, waar belanghebbenden met elkaar kunnen praten en brainstormen. Een stedenbouwschool, architectenbureaus, kunstenaars, start-ups nemen hun intrek in ruimtes (Lab North) die we tijdelijk tot hun beschikking stelden in onze toren 1 van het WTC.

De Noordwijk, die door het Noordstation bediend wordt, ligt in het verlengde van het historisch centrum van Brussel en zal zich zo geleidelijk omvormen tot een heuse stadswijk vol leven, waar het aangenaam en gezellig is. Dat is ook de insteek van ons project voor de ombouw van het blok van de WTC-torens 1 en 2 tot multifunctioneel complex. Wij houden u geregeld op de hoogte van de vorderingen, want de aftelling naar het geplande vertrek eind 2018 van de huidige huurder, de Belgische Staat, is goed en wel begonnen.

De Administratie van de Vlaamse Gemeenschap heeft in het begin van het jaar, zoals gepland, haar gebouw ‘Noord Building’ verlaten. We kregen alle vergunningen voor ons Quatuor-project dat het vervangt en dat voor een derde van de oppervlaktes voorverhuurd is. De afbraak-/heropbouwwerken zijn onlangs gestart. De oplevering van het fonkelnieuw gebouw is gepland voor midden 2020.

Voorzitter en de CEO

Voor het boekjaar 2017 dat net afliep, legt Befimmo stevige resultaten voor, zowel inzake haar EPRA earnings (cashflow) van 3,74 € per aandeel, dat meer is dan verwacht (3,63 €), als haar nettoresultaat (5,32 € per aandeel) dat een stuk hoger ligt dankzij de gerealiseerde meerwaarde op de opportunistische overdracht van het Brederode-complex en omdat de portefeuillewaarden (fair value IAS 40) algemeen stabiel bleven.

2017 was een jaar van fraaie successen in de opname van zowel onze gebouwen in exploitatie (Central Gate, Axento, Blue Tower, Media, enz.) als in de projectfase (Quatuor). Algemener sloot Befimmo nieuwe huurovereenkomsten of verlengde ze lopende overeenkomsten voor meer dan 58.000 m², terwijl de globale take-up op de markt 381,305 m² bedroeg. 

Befimmo kijkt altijd uit naar groeikansen met een potentiële toegevoegde waarde en breidde zo haar portefeuille uit met het karaktervolle gebouw ‘Arts 56’ langs de Brusselse Vijfhoek, ter hoogte van het Troonplein. Dat draagt sinds begin 2018 nu al bij tot de cashflow. 

Deze resultaten maken het ons mogelijk om de Algemene Vergadering van 24 april 2018 een dividendsaldo van 0,86 € bruto per aandeel voor te stellen. Na het voorschot van 2,59 € bruto per aandeel dat in december 2017 werd betaald, komt het dividend over het jaar zoals vooropgesteld op 3,45 € bruto per aandeel. Het rendement op de koers van het aandeel in 2017 ligt op 6,98%.

Wat de internationale context en de daaruit resulterende economische omgeving betreft, maakten we ons vorig jaar vooral zorgen over de onzekerheid die enige tijd in Europa heerste door de verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Een jaar later vorderen we in een heel wat positievere economische omgeving, met veel vertrouwen in onze nieuwe projecten in de Noordwijk, het Quatuor en de ombouw van de torens 1 en 2 van het WTC-blok. Hun hoge kwaliteit, de geringe onmiddellijke beschikbaarheid van ‘grade A’-gebouwen op de Brusselse markt en de felle maar vrij beperkte concurrentie zouden bevorderlijk moeten zijn voor een snellere opname door bedrijven en instellingen die willen overschakelen naar de ‘smart ways of working’ en hun voordeel willen doen met de kans die wij ze bieden. Daarnaast kunnen we door onze bijzonder goed beheerste schuldgraad deze projecten in alle gemoedsrust aanpakken wat hun financiering betreft. Natuurlijk zal het nakend en bijna tegelijk einde van een eerste levenscyclus van deze twee grote gebouwen van Befimmo, bij gelijkblijvende perimeter, onvermijdelijk een negatieve invloed hebben op de toekomstige EPRA earnings, maar slechts tijdelijk.  

In dat opzicht lijkt het ons belangrijk om onze boodschappen van februari[1] en september vorig jaar te herhalen. Een vaste verbintenis is het niet, maar de grote uitkeerbare reserves waarover Befimmo beschikt, zouden de meer bescheiden EPRA earnings kunnen aanvullen tijdens de periode van de herontwikkeling van deze projecten, om zo het huidig dividendbeleid in stand te houden. 

Zo rekenen wij voor dit boekjaar 2018 weer op een brutodividend van 3,45 € per aandeel. 

In naam van de Raad van Bestuur, van het Directiecomité en van het hele team dat ons omringt, danken wij u van harte voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Wij drukken u op het hart dat wij bijzonder gemotiveerd en enthousiast zijn om de uitdagingen die ons wachten aan te gaan. 

Brussel, 8 februari 2018.

Benoît De Blieck
CEO

Alain Devos
Gedelegeerd Bestuurder

[1] Meer informatie is te vinden in het persbericht van 16 februari 2017 en van 18 september 2017 (http://www.befimmo.be/nl/investors/publicaties/persberichten).