Smart Building: het intelligent gebouw ten dienste van zijn huurders

18 januari 2019
Met meer dan een honderd kantoorgebouwen te huur in België en Luxemburg, wil Befimmo moderne, kwaliteitsvolle en duurzame werkruimtes aanbieden aan zijn huurders van wie de gewoontes en behoeftes voortdurend evolueren.

De evolutie van de werkwereld is vandaag de dag een feit, net als de toenemende digitalisering in onze maatschappij. Denk maar aan de komst van het internet der dingen (Internet of Things) dat  voorwerpen, plaatsen of fysieke omgevingen met het World Wide Web verbindt.

“In die context van digitalisering en met de wil om niet alleen de best mogelijke werkruimtes aan te bieden op het vlak van kwaliteit, comfort, en energie-efficiëntie, maar ook inzake gebruikerservaring, hebben wij een echte denkoefening willen starten rond onze gebouwen, dé leefplek voor duizenden werknemers” stelt Emilie Delacroix, Head of CSR & Innovation bij Befimmo.

Na een eerste interne denkoefening wenst Befimmo het debat te openen voor haar partners en gesprekspartners om de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe kan Smart Building de werkomgeving en meer in het bijzonder de gebruikerservaring verbeteren?”

Onder de vorm van workshops heeft Befimmo vooreerst meerdere externe belanghebbenden, zoals experts en bestaande/toekomstige partners, samen gebracht met als doel beter te begrijpen welke voordelen een verbonden kantoorgebouw kan hebben voor de huurders, de dienstverleners en de eigenaar zelf.

 “Het is duidelijk dat de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren een echt pluspunt kan zijn in het beheer van een kantoorgebouw. Denk bijvoorbeeld aan een dynamisch en geïnformatiseerd beheer van parkeergarages, om de beschikbaarheid van plaatsen beter af te stemmen op vraag en aanbod.” stelt Gilles Vanvolsem, consultant bij Befimmo.

De mogelijkheden zijn dus talrijk, maar de uitdagingen zijn dat evenzeer, met name de ethische en milieukwesties en de schadelijke gevolgen van de hyperconnectiviteit voor de gezondheid.

Volgende fase? De huurders ontmoeten om zo een beter inzicht te krijgen in hun echte behoeften en verwachtingen, evenals hun bezorgdheden.

Deze denkoefening, die globaal en innoverend wil zijn, moet resulteren in het opzetten van een actieplan voor de komende jaren.

We zullen fase per fase werken, waarbij bepaalde oplossingen zullen getest worden bij onze huurders om hun echte meerwaarde te beoordelen. Er hebben reeds tests plaatsgevonden in de gebouwen met als doel het optimaliseren van het beheer van de parkeergarages, het beheer van de verwarming of de toegang tot de technische fiches van bepaalde installaties.

Wordt dus vervolgd.