Paradis Express: een nieuwe multifunctionele ecowijk in het hart van Luik

6 december 2022
Paradis Express, strategisch gelegen in het hart van de stad, tussen de Paradis-toren en het station Luik-Guillemins, is een gloednieuwe, perfect geïntegreerde site, met een bevoorrechte ligging in Luik. Het biedt een mix van functies en voldoet aan de verwachtingen van de inwoners van de stad. De zeven gebouwen van het project zijn met elkaar verbonden door open en voetgangersruimten en zijn harmonieus geïntegreerd in een wijk die grote veranderingen ondergaat.

HERWAARDERING EN DYNAMIEK VAN DE WIJK

Het project geeft een frisse kijk op de herontwikkeling van de wijk Guillemins. De eerste gebouwen van Paradis Express, die nu zijn opgeleverd, getuigen van de relevantie van de oorspronkelijke en ambitieuze doelstellingen van het project: een plaats van ontmoeting en uitwisseling worden die het stadsleven 24/7 verlevendigt. Dankzij de mix van functies is de wijk altijd levendig, ook na kantooruren. Dit is een project waar wonen, werken en spelen hand in hand gaan met een innovatieve en dynamische stadswijk.

De ecowijk Paradis Express is een perfect voorbeeld van de visie van Befimmo: het creëren, beheren en bouwen van stimulerende woon- en werkruimtes voor een duurzame toekomst. Het biedt een uitgebreid antwoord op onze veranderende werk- en leefgewoonten. Paradis Express zal ook bijdragen aan de bredere ontwikkeling van de wijk en deze 7 dagen per week tot leven brengen. We mogen hier trots op zijn en ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om alle teams die bij dit buitengewone project betrokken zijn te feliciteren en te bedanken. - Jean-Philip Vroninks, CEO van Befimmo

MIX VAN FUNCTIES: EEN ANTWOORD OP EEN REËLE BEHOEFTE OP DE LOKALE MARKT

Kantoren, coworking, woningen en coliving delen het hele site.

Het kantoorgedeelte bestaat uit twee gebouwen in de buurt van de Paradis-toren.

  • • Het eerste gebouw met een totale oppervlakte van 15.600 m² huisvestte deze zomer de Service Public de Wallonie (SPW) (verdeeld over 9 verdiepingen en 11.700 m²). Een 10e Silversquare coworkingruimte (3.800 m²) opende in september ook zijn deuren in het gebouw op de onderste verdiepingen.
  • • Het tweede gebouw, 5.600 m² verdeeld over 7 verdiepingen, huisvest Deloitte (3.330 m²) en het Nationaal Arbeidsbureau (ONEM) (2.300 m²).

 

Het woongedeelte heeft 5 gebouwen. Deze bestaan uit 115 appartementen in 4 gebouwen, ontwikkeld door Matexi. Het laatste gebouw is eigendom van Yust, een coliving-exploitant die short stay, long stay, evenementen, een restaurant en een tentoonstellingsruimte aanbiedt. Deze opende zijn deuren in mei.

Oliver De Wael, Senior Contract Manager bij Befimmo, is opgetogen:

De kantoren voldoen volledig aan de behoeften van de lokale markt. Alle kantoorruimte was ruim voor het einde van de werkzaamheden verhuurd, waaruit blijkt dat de kantoren volledig voldoen aan de behoeften van een nieuwe generatie gebruikers. Allen werden aangetrokken door de locatie in het stadscentrum, de nabijheid van winkels en woningen en de toegang tot een brede waaier aan diensten.

EEN ENORME MUURSCHILDERING ALS TEKEN VAN VRIENDSCHAP EN WELKOM

Om de opening van zijn coworkingruimte in Luik-Guillemins te vieren, koos Silversquare ervoor om samen te werken met de kunstenaar PREF om een gigantische muurschildering te maken, vlak voor de coworkingruimte. Het door de kunstenaar voorgestelde idee is gebaseerd op de zin "handen schudden" in een geweven stijl. Deze zin gaat vooral over samenwerking. Elke samenwerking begint en eindigt met een handdruk. Handen schudden is ook een gebaar van vriendschap en welkom. Silversquare bevestigt hiermee haar gastvrije positie door haar deuren wijd open te zetten voor iedereen die vanuit haar stimulerende werkruimtes wil werken, ontmoeten en netwerken.

INNOVATIE EN MILIEUPRESTATIES

Paradis Express voldoet aan de hoogste normen inzake kwaliteit, innovatie en milieuprestaties. Een BREEAM "Excellent" certificering werd verkregen in de "Design" fase. Het project kreeg ook een prijs tijdens de MIPIM Awards 2016, in de categorie "Best Futura Project", uit 230 applicaties uit 43 landen.