Globale trends drukken hun stempel op de manier waarop we leven en werken

14 juni 2022
De wereld evolueert sneller dan ooit tevoren. De vastgoedmarkt wordt meer dan ooit beïnvloed door maatschappelijke en ecologische aspecten, waaronder demografische evoluties, verstedelijking, klimaatverandering en tal van andere trends die het resultaat zijn van de pandemie. Al die trends hebben een directe impact op de manier waarop steden worden ontworpen en gebouwd en hoe ze evolueren. En bij uitbreiding ook op de manier waarop we leven en werken.

Bij Befimmo willen we bloeiende leef- en werkgemeenschappen creëren, bouwen en animeren voor een duurzame toekomst. Als innovatief marktleider is het onze taak en plicht om te anticiperen op die veranderingen zodat we kunnen inspelen op de behoeften van morgen.

We spraken erover met Tamas Polster, CEO & medeoprichter van Urbanite Advisors, een consultancybureau dat gespecialiseerd is in locatie- en vastgoedstrategie, om een beter inzicht te krijgen in de manier waarop die veranderingen de vastgoedmarkt zullen beïnvloeden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste conclusies:

1. HYBRIDE EN TELEWERK ZIJN BLIJVERS

"Hoe en waar we werken is de afgelopen 2 jaar ingrijpend veranderd. Bepaalde bedrijven deden ook al vóór de pandemie aan hybride werken, maar de grootste telewerkervaring op wereldschaal heeft die trend drastisch versneld: hybride en telewerk zijn blijvers. Volgens ons onderzoek plannen bedrijven 2,5 dagen per week thuiswerk, terwijl werknemers eerder zo'n 3 dagen per week verwachten. Kantoren en fysieke ruimtes blijven wel belangrijk voor persoonlijke interactie en de bedrijfscultuur, aangezien amper 5% van de bedrijven 4 of meer dagen telewerk inplant. Werkruimtes moeten vandaag de dag worden uitgedacht en ontworpen met samenwerking en interactie in het achterhoofd."

Befimmo wil in dat opzicht ruimtes creëren waar mensen kunnen werken, elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en leven. Al jarenlang doet Befimmo er alles aan om tegemoet te komen aan de veranderende noden van mensen en bedrijven van verschillende grootte: door het aanbieden van ruimtes voor sociale en professionele interactie, waar teamwork en collectieve efficiëntie centraal staan, maar waar ook wie zich in alle rust wil focussen. Befimmo vertaalde die visie in zijn eigen kantoren, in het Central-gebouw, een werkplek die de huidige manier van hybride werken perfect weerspiegelt. De ruimte is opgebouwd uit dynamische en stimulerende samenwerkingszones, comfortabele 'bubbels' voor informele gesprekken en traditionele maar ergonomische kantoren voor dagelijks werk. En al dat harde werk loont, want onze hoofdzetel werd onlangs door CBRE uitgeroepen tot 'Kantoorruimte van het jaar 2022'.

2. LEEF- EN WERKOMGEVINGEN 'AS A SERVICE' ZIJN DE TOEKOMST

"Het kantoor als plek van samenwerking: naarmate er steeds vaker thuis wordt gewerkt, zullen de meeste werkruimtes worden ingericht voor samenwerking. Daarom moeten kantoorruimtes ook flexibeler zijn, met een groter dienstenaanbod. Volgens ons onderzoek wil 76% van de bedrijven meer gedeelde samenwerkings- en vergaderruimtes. Ruim 50% van de bedrijven is zelfs van plan om coworkingruimtes aan te bieden als alternatieve werkplek voor hun werknemers. De lijnen tussen traditionele kantoren en coworkingruimtes vervagen steeds meer en de vraag naar meer diensten als catering, beheerdiensten, deelmobiliteit wordt de norm."

Bij Befimmo begeleiden we onze klanten doorheen hun vastgoedreis. We bieden een ultieme ervaring, een onestopshop waar ze terechtkunnen met al hun noden en verwachtingen wat betreft leef- en werkruimtes. De gebruikers staan centraal in ons zakelijk model, en het is onze bedoeling om meer faciliteiten en diensten aan te bieden om het hun gemakkelijker te maken. We zien toekomst in ruimtes waar iedereen kan genieten van een aangename, veilige en geconnecteerde ervaring met een focus op gastvrijheid als stimulans voor inspiratie, welzijn en productiviteit.

3. LEVEN EN WERKEN IN DE STAD WINNEN AAN BELANG

"Zowel werkgevers als werknemers blijven de voorkeur geven aan een centraal gelegen leef- en werkomgeving in de stad. Volgens de onderzoeksresultaten zijn 2,5 keer meer bedrijven van plan om te verhuizen naar een centrale locatie dan naar een minder centraal gelegen locatie. Het talent terug naar kantoor halen zal voor alle werkgevers een grote uitdaging worden, waarbij de nadruk zal liggen op centrale, gemakkelijk bereikbare en levendige locaties in de stad. De vraag naar centraal gelegen locaties in de stad zal daarom ook hoog blijven, niet alleen voor kantoren maar ook voor residentiële gebouwen. Zowel gebruikers van kantoren als bewoners van residentiële gebouwen zijn op zoek naar steeds meer flexibiliteit, dienstverlening en gemeenschapszin. Dat mobielere, stedelijke personeelsbestand duwt de vraag naar privaat verhuurde gebouwen en colivingoplossingen overal in Europa de hoogte in."

Om ervoor te zorgen dat het kan inspelen op die ontluikende trend werkt Befimmo aan een binnenstedelijke aanpak waarbij het zijn activiteiten toespitst op 5 steden in de Belux met een gunstige economische groei en (al dan niet academische) onderzoekscentra. Daarnaast zal Befimmo zich ook toeleggen op een grotere sectordiversificatie. Bovenop zijn aanbod aan traditionele kantoorgebouwen, zal ze zich ook richten op sneller groeiende marktsegmenten. De ambitie op middellange termijn is om het aandeel hubs voor gemengd gebruik (flexibel werken & wonen) te vergroten en residentiële activa uit te bouwen.

 

Die drie bovenstaande trends werden al versneld door de impact van de pandemie op het consumentengedrag en de toekomstvooruitzichten. Daardoor wordt er een aanzienlijke verschuiving verwacht naar hybride werk- en ontmoetingsecosystemen op lange termijn. Hoewel dat de eisen op het vlak van traditionele werkruimtes zal veranderen, blijft het kantoor wel essentieel als plek om samen te werken en elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Zoals gezegd is de manier waarop we leven en werken aan het veranderen. Befimmo wil anticiperen op die verandering en zijn gebruikers daarbij begeleiden, zodat zij genieten van een ongeëvenaarde klantervaring.

Wilt u ontdekken hoe Befimmo inspeelt op die trends en innovatieve werk- en ontmoetingsruimtes aanbiedt?

Ontdek de Befimmo oplossingen