Befimmo wordt founding partner van co.building om de grote uitdagingen van de vastgoedsector aan te pakken

25 februari 2021
Het bedrijg zet zijn partnerschap met Co.Station voort

Meer dan ooit is de nood aan kwaliteitsvolle kantoren en woningen hoog, en dit om zowel gezondheids- als ecologische redenen. Hoe ziet de toekomst van kantoren eruit? Blijft telewerken ook na COVID-19? En hoe kan de sector de CO2-uitstoot terugdringen en bijdragen aan de klimaatneutrale doelstellingen van Europa? Hoe kunnen we gebruik maken van zowel bestaande als nieuwe data om gebruikerservaringen, het onderhoud, de veiligheid en uitrusting van gebouwen te verbeteren? Het zijn slechts enkele uitdagingen waar het nieuwe open innovatie-ecosysteem co.building – onder leiding van Befimmo en BNP Paribas Fortis – het komende jaar op zal focussen.

Iedereen weet dat de vastgoed- en bouwsector de komende jaren heel wat onzekerheden en uitdagingen tegemoet gaat. De pandemie transformeerde de werkomgeving, alsook de manier van werken en leven in een stroomversnelling. Zelfs organisaties die telewerk tot voor kort helemaal niet toelieten, moesten zeer snel enorme wijzigingen doorvoeren en hybride werkoplossingen op poten zetten. Ondanks de onzekerheden die de pandemie teweegbrengt, heeft ze ons ook getoond wat de meesten onder ons waardevol vinden. Fysieke kantoren zullen evolueren naar collaboratieve en sociale hubs, waar ruimte zal zijn voor collectieve zones voor samenwerking, connectie met collega's en klanten, coaching en mentoring. Flexibele inrichting van ruimtes wordt essentieel.

Hoewel COVID-19 een radicale versnelling van de hervorming van het kantoorlandschap heeft ingezet, is ook een dringende aanpak van andere milieukwesties broodnodig. Zeker als België wil bijdragen tot Europa's klimaatneutrale doelstellingen voor 2050. Gezien de hoge uitstootgraad in hun sector, zullen de Belgische vastgoedactoren de snelheid van de renovatie van gebouwen fors moeten opdrijven, met ambitieuze prestatiedoelstellingen.

“Het zal steeds belangrijker worden om dankzij nieuwe technologieën duurzame oplossingen te ontwikkelen in de bouw- en vastgoedsector. Ik weet zeker dat er binnen de sector nog heel wat digitale knowhow en potentieel kan worden ontgonnen", zegt Cécile Huylebroeck, head of co.building.

356 dagen om 4 uitdagingen aan te pakken

Daarom bundelen BNP Paribas Fortis en de Belgische beursgenoteerde vastgoedoperator Befimmo hun krachten om belangrijke uitdagingen in de vastgoedsector aan te pakken als 'founding partners' van co.building, het nieuwe ecosysteem dat Co.Station lanceert. Samen met 20 andere organisaties (o.a. NMBS, Engie, Revive, Extensa) focussen ze een jaar lang op vier belangrijke uitdagingen in de sector: nieuwe werk- en leefwijzen (met steeds meer flexibele workspace-ervaringen), renovatie- en energieprestaties, gebruikersgeoriënteerde 'smart buildings' en circulaire economie (hergebruik en recycleren van bouwmaterialen en infrastructuur, evenals op meervoudig gebruik gericht design).

“We zijn er erg trots om een founding partner te zijn van dit nieuwe ecosysteem. Wij zien co.building als een uitbreiding van onze strategie. Samen met onze partners willen we innoveren op het terrein, om op een intelligente, progressieve en duurzame manier vorm te geven aan de hybride werkcontext van morgen”, geeft Benoît De Blieck, CEO van Befimmo, mee.

“In het kader van het ‘New Ways of Working’-programma voerde BNP Paribas Fortis zijn inspanningen op om telewerk te faciliteren en zijn medewerkers aan te moedigen van thuis uit te werken. Al in 2014 leverde dat de eerste, indrukwekkende resultaten op. Die ervaring heeft de bank geholpen om vanaf de eerste dag van de lockdown volledig operationeel te blijven. In de toekomst wil BNP Paribas Fortis, als een van de grootste werkgevers in België, een voortrekker blijven in een veranderende arbeidswereld. Als medeoprichter van Co.Station zijn we verheugd de lancering aan te kondigen van het co.building ecosysteem, dat ontstaan is uit ons partnership met Befimmo, en met veel andere waardevolle partners. De komende maanden zullen we onze rol in dit nieuwe ecosysteem opnemen, om voort te bouwen op de lessen die we geleerd hebben en belangrijke kwesties aan te pakken rond digitalisering, duurzaamheid, het optimaal faciliteren van teamwerk en de naleving door alle medewerkers van de missie en de waarden van hun organisatie”, zegt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis.

Andere ecosystemen op komst

Co.Station lanceert met co.building zijn vierde ecosysteem en zal ook dit eenjarig programma van idee tot prototype begeleiden. Komende zomer worden de ideeën die een gunstige beoordeling krijgen voor verdere prototyping gedeeltelijk onthuld. Tijdens deze prototypingfase werken alle leden van het ecosysteem intensief om tegen het einde van het jaar concrete resultaten te kunnen voorleggen. De werkgroepen krijgen ondersteuning van de experts en coaches die Co.Station hiervoor selecteert.

Co.Station demonstreerde eerder al zijn ervaring en expertise in de begeleiding van zulke partnerships. De open innovatie-ecosystemen werden gelanceerd in 2018 en verenigen diverse actoren om samen complexe maatschappelijke en zakelijke uitdagingen op te lossen. “We kunnen nu al aankondigen dat Co.Station de komende maanden nog meerdere andere ecosystemen zal lanceren, en dit gezien het succes van deze aanpak en methodologie die vrij uniek zijn op de markt”, besluit Béatrice de Mahieu, CEO of Co.Station.

Contact Befimmo :
Caroline Kerremans, Head of IR & Communication
c.kerremans@befimmo.be
+32 (0)2 679 38 13

Over Co.Station Belgium

Co.Station Belgium is een inspirerende en innovatieve werkplek die ondernemers steunt in de ontwikkeling van hun bedrijf en middelgrote en grote bedrijven helpt om te innoveren. Met zijn grote internationale gemeenschap van starters, scale-ups, bedrijven en zijn uitgebreide netwerk van internationale experts, universiteiten, overheden en regelgevende instellingen is het de ideale partner voor het uitbouwen van innovatieve ecosystemen. Door de samenwerking tussen de verschillende stakeholders te bevorderen en hun acties te ondersteunen, vraagt Co.Station aandacht voor maatschappelijke uitdagingen en stimuleert het de totstandkoming van grote ideeën om samen te werken met veel impact. Co.Station kan ook rekenen op vijf betrouwbare aandeelhouders om zijn doelen te verwezenlijken: BNP Paribas Fortis, SD Worx, Proximus, USG en Befimmo. De werkplekken bevinden zich in Brussel, Gent en Charleroi.

www.co-station.com