Voor een zachte mobiliteit in kantoorgebouwen: een nieuwe dienst van Befimmo en Ahooga

26 september 2018

De goedgevulde week van de mobiliteit is intussen voorbij maar daar laten Befimmo en Ahooga Bike het niet bij. De vastgoedoperator, gespecialiseerd in kwaliteitskantoorgebouwen, en de Brusselse start-up gekend voor zijn elektrische vouwfietsen, kondigen een nieuwe dienst aan onder de naam: ‘On-Site Ahooga Bike Store & Services’.

Een specifieke mobiliteitsoplossing voor kantoorgebouwen 

Om korte trajecten te vergemakkelijken en tegelijkertijd de milieu-impact van deze verplaatsingen te beperken, stelt Befimmo al enkele tijd elektrische vouwfietsen van Ahooga ter beschikking van haar huurders in een aantal gebouwen in haar portefeuille. 

Vandaag gaan Befimmo en Ahooga nog verder. Met de lancering van het concept ‘On-Site Ahooga Bike Store & Services’, wil Befimmo aanzetten tot het gebruik van (al dan niet elektrische) fietsen in bedrijven, door samen met Ahooga een ‘on-site’ service aan te bieden.  

Dat wil zeggen dat een team van Ahooga ter plaatse zal zijn om huurders vertrouwd te maken met het gebruik van een (al dan niet elektrische), modulaire of vouwfiets. Daar zullen de gebruikers niet alleen kunnen beschikken over Ahooga-fietsen voor kortere trajecten, maar ook een heel gamma aan diensten worden er aangeboden, gaande van een testrit van de verschillende huurmodellen tot zelfs verkoop en leasing van fietsen. Ze kunnen er ook terecht voor advies of opleiding of een onderhoudsbeurt van hun Ahooga-fiets ter plekke.   

Ahooga-servicepunten in ‘Central Gate’ en ‘Triomf’ 

De eerste gebouwen van Befimmo die van deze nieuwe ‘on-site’ dienstverlening genieten zijn ‘Central Gate’ in het Brussels stadscentrum, op enkele stappen van het Centraal Station, en het gebouw ‘Triomf’ in Elsene, waar sinds juni dit jaar ook een Silversquare-coworkingcentrum gevestigd is. 

“De bedoeling is om werknemers te laten kennismaken met een milieuvriendelijker vervoermiddel voor korte trajecten en het meteen ook gratis te testen. Als het experiment overtuigt, overwegen we om deze service uit te breiden naar andere gebouwen in onze portefeuille”, legt Emilie Delacroix uit, Head of CSR & Innovation bij Befimmo.

Waarom Ahooga? 

Met Ahooga maakte Befimmo een ethische keuze en kiest ze tevens voor ‘made in Europe’. De kaders worden inderdaad ontworpen in België en geproduceerd in Europa, met in België gekocht aluminium. Daarnaast gebeurt 30% van de assemblage in Brussel. Op deze manier boost Ahooga de lokale economie en verkleint tegelijk zijn milieuafdruk. 

In tegenstelling tot elk principe van geplande veroudering, pleit Ahooga voor een open ecosysteem, dat de gebruikers – de facto – niet gevangen houdt. Een accessoire dat vandaag op de markt komt, kan ook nog voor de allereerste modellen gebruikt worden. “Ahooga is een duurzame speler, die onze waarden deelt en hetzelfde belang hecht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid”, licht Emilie Delacroix van Befimmo verder toe. 

“We wilden een mobiliteitsdienst ter plaatse aanbieden, naar het voorbeeld van de kinderopvang in bedrijven”, stelt Philippe Lefrancq, mede-oprichter van Ahooga. “Als we het fietsgebruik in bedrijven willen bevorderen, is het volgens ons belangrijk om van zachte mobiliteit een lokale dienst te maken en gezond te doen concurreren met de bedrijfswagen die nog al te vaak wordt gebruikt voor allerhande verplaatsingen. Meestal beperken initiatieven van bedrijven op dat vlak zich tot de week van de mobiliteit. Met dit gemeenschappelijk project willen we de voordelen van een intelligente mobiliteit doorlopend in de kijker plaatsen. De impact is namelijk overtuigender wanneer men de ervaring in de praktijk van en naar het werk of naar een afspraak kan beleven. Hier voegen we nog een kwaliteitsservice, een onderhoudsservice en advies aan toe, in uw eigen kantoorgebouw. Kortom, we hebben alle ingrediënten voor een formule die de vervoergewoontes in de grootstad wel eens volledig zouden kunnen omgooien”, gaat Philippe Lefrancq van Ahooga verder. 

Mobiliteit staat centraal in de strategie van Befimmo

Als eigenaar van kantoorgebouwen, wil Befimmo een rol spelen in de ontwikkeling van een zachtere mobiliteit naar en rond werkruimtes. Befimmo is dan ook overtuigd dat de mobiliteitsgewoontes van huurders enkel kunnen veranderen als ze in haar gebouwen zelf oplossingen aanbiedt voor een innovatieve mobiliteit. 

Zo heeft Befimmo samen met haar strategische partner Silversquare, pionier in coworking in België, haar kans niet gemist om tijdens de week van de mobiliteit haar huurders en leden van de Triomf-coworkingruimte kennis te doen maken met de laatste mobiliteitsinnovaties. Een hele week om nieuwe vervoermiddelen te ontdekken, beter te leren kennen en te testen.